Çocuklarla Cinsellik Ne Zaman Konuşulur

Çocuklarla Cinsellik Hakkında Ne Zaman ve Nasıl Konuşulur?

Ebeveynlerin en çok sorduğu sorulardan biri çocuklarla cinsellik hakkında ne zaman konuşmaya başlanmalı ve bu konuşmayı nasıl yapmalı. Peki ne zaman konuşmalı? Ebeveynlerin başarılı bir konuşma yapması için neler bilmesi gerekiyor? İşte başlamanıza yardımcı olacak kısa bir kılavuz:

1. Konuşmayı erkenden başlatın ve konuşmaya devam edin.

Çok fazla anne-baba konuşma için “doğru” zamanın gelmesini bekler, ancak asla konuşamayacağına karar verir – ve sonra hiç konuşmazlar ya da sadece çocukları zaten cinsel olarak aktif hale geldikten sonra konuşurlar, tabii bu geç bir konuşmadır. Çocuklar küçükken bu konuşmaları yaparak, bir şeyleri daha kolay hale getirebilirsiniz ya da çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu zamanda ihtiyaç duyduğu bilgilere sahip olduğundan emin olabilirsiniz.

Yaşa uygun bir dizi konuşma yapabilirsiniz. Bir anda her şeyi konuşmanıza gerek yoktur. Örneğin, daha erken çocuklukta, odak, tüm vücut parçaları için doğru anatomik isimleri öğrenmek, farklı insanların farklı bedenlere sahip olduğunu kabul etmek ve uygun olmayan dokunmaya karşı uygun olanı anlamak olabilir. Büyüdükçe, bebeklerin nasıl yapıldığı ve ergenlik döneminde meydana gelen bedensel değişiklikler hakkında konuşabilirsiniz. Daha sonra, güvenli seks uygulamalarına, cinsel rızaya ve ilişkilerini nasıl belirleyebileceğini ele alabilirsiniz.
Kısacası, konuşmayı tek seferlik bir şey olarak düşünmeyi bırakın. Bunun yerine, çocuğunuzun o sırada bilmesi gerekenlere göre yavaş yavaş ilerleyen bir dizi görüşme olarak düşünün.

2. Çocuklarınızın okulda seks hakkında neler öğrendiklerini öğrenin ve boşlukları doldurmaya hazır olun.

Çocuklarınızın alacağı seks eğitimi programına katılmayı (bu bir seçenekse) düşünün ya da çocuğunuzun öğretmeni ile derslerde tam olarak nelerin ele alınacağını konuşun. Çocuklarınızın okulda ihtiyaç duydukları tüm bilgileri aldıklarını varsaymayın. Okulun hangi bilgileri sağladığını bilmeniz, böylece gerektiği gibi destekleyebilmenize ve yanlış bilgileri düzeltebilmenize (öğretilen her şeyin doğru olduğunu varsaymayın!) yardım eder.

3. Belirsizlik ve utanmanın yaygın tepkiler olduğunu kabul edin, ancak bunların sizi durdurmasına izin vermeyin.

Birçoğumuz asla kendi ebeveynlerimizle cinsellik üzerine bir konuşması yapmadık, bu da çocuklarımızla konuşma sürecini daha da zorlaştırıyor, çünkü işlerin nasıl olması gerektiğine dair bir modelimiz yok. Bu belirsizliğin sizi geride tutmasına izin vermeyin. Gerçek şu ki, çocuklarınıza seks hakkında bilgi vermenin “doğru” bir yolu yoktur ve kendi rotanızı çizebilirsiniz.
Zaman zaman biraz utanmış hissediyorsanız da sorun değil – bu çok yaygın bir tepkidir. Çocuklar, dünyayı anlamlandırmaya çalışırken meraklı sorularla ebeveynlerini her zaman utandırırlar. Doğru kelimelere sahip olamayacağınızdan veya bir şeyi çok iyi tanımlayamayacağınızdan endişe ediyorsanız, yardımcı olacak bazı kitaplar edinebilirsiniz.

4. Tüm önemli ve ciddi sorunları masanın dışında bırakmayın.

İnsan cinselliği karmaşıktır ve vajina-penis ilişkisinden çok daha fazlasıdır. Çocuğunuz, bebeklerin nasıl yapıldığından, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan nasıl kaçınılacağından ve istenmeyen gebeliğin nasıl önleneceğinden daha fazlasını bilmek istiyor ve ihtiyaç duyuyor. Örneğin, cinsel yönelim, mastürbasyon, oral seks ve cinsel saldırı gibi konuların da ele alınması gerekir.

5. Tüm çocukların heteroseksüel ve cisgender(trans olmayan) olmadığını unutmayın.

Çocuğunuzun cinsel kimliğine ve cinsel yönelimine bağlı olarak, ilişkilerde bulunma ve kendilerini (ve eşlerini) güvende tutmak söz konusu olduğunda farklı bilgileri bilmeleri gerekebilir. “Seks” LGBTQİA olan birileri için aynı anlama gelmez. Bir LGBTQIA çocuğunun ebeveyniyseniz bilmeniz gerekenler hakkında kapsamlı bir rehber için bu yararlı kılavuza göz atmalısınız.

KAYNAKÇA: Justin J. Lehmiller | The Myths of Sex
Çeviri: Ezgi Doğanay