Dikkat Eksikliği Olan Çocuğa Nasıl Yardım Edilir

Dikkat Eksikliği Olan Çocuğunuza Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Dikkat eksikliği olan bir çocuk genellikle dikkatini korumada sıkıntı yaşar.

Dikkat eksikliği olan bir çocuk detaylara dikkat etmediği için başkaları için oldukça kolay görünen şeyler onun için karmaşık bir hal alabilir.

Günlük işlerini yapmayı unutabilir, organizasyon sorunu yaşayabilir.

Bu arada sizin asla unutmamanız gereken bir şey var: Çocuğunuz eşyalarını bilerek kaybetmiyor ya da bilerek hata yapmıyor. Dikkat eksikliği olan çocuğunuz bir şeyleri yapmak istese de bunları nasıl yapacağını bilmiyor olabilir.

Çocuğunuzun daha fazla kontrol becerisi geliştirebilmesi ve dikkat eksikliği belirtilerinin hafiflemesi için ebeveyn olarak sizlerin yapabileceği şeylerden bazıları şunlar:

Çocuğunuzla konuşun. Çocuğunuz ne kadar önemsemez ya da dinlemez görünürse görünsün çocuğunuzla konuşun.

Çocuğunuzla konuşurken göz teması kurun, onunla aynı hizada olun. Çocuğunuzun takip edebileceği kısa ve anlaşılır cümleler kurun.

Bir sorun olduğunda bunun üzerine sohbet edin, konuyla ilgili çocuğunuzun fikrini alın. Duygularını ifade edebilmesi için onu teşvik edin.

Dikkat eksikliği olan çocuklar sosyal işaretleri algılayıp yorumlamakta zorluk çekebilirler. Evde çeşitli durumları canlandırarak prova yapabilirsiniz. Bu rol yapma oyunları sayesinde çocuğunuzun karşısındakinin beden dilini ve cümlelerini anlamlandırma sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

Dikkat eksikliği olan çocukların dış dünyaları da zihinleri gibi karışıktır. Dış dünyasını düzenleyebilmesi için çocuğunuza destek olun. Günlük yaşamını birlikte organize edin.

Zamanı kullanmayı öğretin. Belli aktiviteler için belli saatleri planlayın. Çocuğunuzun bunları kontrol edebileceği bir kol saati olsun.

Her zaman açık ve net olmaya çalışın. Kendisinden tam olarak ne beklendiğini bilmek çocuğunuzun işini kolaylaştıracaktır.

Çocuğunuza sorumluluk verin. Önce küçük sorumluluklarla başlayın, zamanla ve üstesinden geldikçe bu sorumlulukları artırın.

Yapılacakları mümkünse küçük parçalara bölün ve bir listesini çıkarın, bunları belirli aralıklarla çocuğunuza hatırlatın, yapması için teşvik edin ve gerekirse onu yönlendirin. Odasının kapısına ya da kitaplarının üzerine yapıştıracağınız küçük hatırlatma kâğıtları sandığınızdan daha etkili olabilir.

Çocuğunuzun bir şey yapmaya başlamak için cesarete ihtiyacı varsa cesaret verin, başladığı işi bitirmek için yardıma ihtiyacı varsa yardım edin ve bu iş bittiğinde çabalarını takdir edin.

Çocuğunuza ne gerekenden az ne de gerekenden çok yardım edin. Çocuğunuzu daldığı alanda tek başına bırakmayın ama hata yapmasına izin vermeyi de unutmayın.

Kurallarınız olsun ve bu kuralları hep birlikte belirleyin. Bu kurallar hem çocuğunuzu hem de sizi kapsasın. Kuralların uygulanması konusunda tutarlı olun.

Çocuğunuzun uzun sürelerle yerinden kalkmadan ders çalışması değil bir şeyler öğrenmesi önemli. Bilginin çocuğunuza anlamlı ve gerekli gelmesi için yaratıcı fikirler üretin, öğrenmeyi zevkli hale getirin.

Küçük zaman dilimlerinden oluşan bir ders çalışma rutini geliştirin. Her günün programını ayrı bir renkli kâğıda yazın ve masasında sadece o günün programı dursun.

Önemli ve önemsiz bilgileri birbirinden ayırt etmeyi çocuğunuza öğretin. Önemli bilgilere dikkatini odaklayabilmesini sağlayacak yöntemler önerin: Fosforlu kalemlerle önemli yerleri çizmek iyi bir seçenek olabilir.

Mümkünse çocuğunuzun boş zamanlarını geçirdiği yerden başka ama hep aynı yerde ders çalışmasını sağlayın.

Çocuğunuzun odasında çok fazla eşya, resim ya da elektronik alet bulunmasın. Odasının iyi havalanmış ve yeterince aydınlık olmasına özen gösterin.

Hareket ihtiyacını karşılaması ve fazla enerjisini boşaltabilmesi için çocuğunuzu spor faaliyetlerine yöneltin ama ısrarcı olmayın. Yüzme ya da koşu gibi çeşitli sporlar hem çocuğunuzun stresini azaltır ve beden kontrolünü artırır, hem de yeni arkadaşlar edinmesine ve sosyalleşmesine imkan sunar.

Kendinize iyi bakın. Doğru beslenin, stresinizi azaltmanın yollarını bulun. Siz iyi olun ki çocuğunuza da yardım edebilesiniz.

Her şeyi tek başınıza halletmeye çalışmak zorunda olmadığınızı hatırlayın. Yardım isteyin. İhtiyaç duyduğunuzda çocuğunuzun doktoruyla, öğretmeniyle ya da terapistiyle görüşün.

kaynaklar:

– ADHD Parenting Tips (https://www.helpguide.org)