Anne Babalara Kitap Önerilerimiz

1.EBEVEYNLERLE SOHBET – D.W. WİNNİCOT

1955 yılı ve sonrasında Dr. Winnicot’un yaptığı radyo konuşmalarının derlemesinden oluşur. Dr. Winnicot, çocuk psikiyatristi ve çocuk gelişimi alanında önemli çalışmalara imza atmış biri. Aynı zamanda 1950’li yıllarda yaptığı radyo konuşmalarıyla alanda edindiği deneyim ve bilgilerini kolay ulaşabilir hale getirmeye çalışmıştır. Bu kitapta, önemli olan noktalardan biri çocuğun psikolojisi kadar ebeveynlerin çocuk yetiştirirken ki psikolojisini de ele almıştır. Ebeveynlerde görülen suçluluk duygusundan ve annelerin çocuklarından zaman zaman sıkıntı duymasının doğal tepkiler olduğuna dikkat çekerek ebeveynlerin içgüdülerine güvenmelerini sağlamayı amaçlıyor. Bundan dolayı kitabın ve Winnicot’un en güzel yanı aslında eğitici bir üsluba yer vermekten sakınarak kolay anlaşılır bir diller deneyimlerini ve bilgilerini
ebeveynlere sunmasıdır.

2.ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY OLDU – MARGERET M.HOLMES

APA(Amerikan Psikoloji Derneği) onaylı bu kitap çocukların travmatik bir olaya karşı olan tepkilerinin yansımasını çok açık bir dille anlatırken çocuklara nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda da ebeveynlere tüyolar veriyor. Çocukların beklenmeyen zor durumlarda nasıl baş edeceklerini öğretmek, en zor durumların bile konuşularak çözüme ulaşılabilir olduğunu anlatan yararlı bir kitap.

3.BOŞLUK – ANNA LLENAS

İçindeki boşluk duygusunu fark eden Julia bunu yok etmek için bir çaresini bulmaya çalışır. Çeşitli yollar dener. Peki başarılı olabilecek midir? Kayıplarla dolu hayatımızda iyileşme ve kendini bulma hikayesi. Kitabın kolajları da bir o kadar ilgi çekici. Kitabı bitirdiğinizde hissettiğiniz bir boşluk varsa o boşluğun bir hoşluğa dönüşeceğini söyleyebilirim. Hem yetişkinler için hem de çocuklara yönelik içinizi ısıtan bir hikaye.

4.EYVAH KALBİM KIRILDI – ELİF YEMENİCİ

Kalben, mavi beyaz bir Ege kasabasında yaşayan küçük bir kızdır. Bir gün arkadaşları oyun oynarken onu aralarına almayınca minik kalbi kırılıverir. Elif Yemenici’ nin yazıp resimlediği bu kitapta Kalben’in hikaye boyunca kalbini tamir etmek için aradığı farklı yollar, esprili bir şekilde okura anlatılıyor. Kitabı yazan ve resimleyen Elif Yemenici, Güzel Sanatlar mezunu bir sanatçı… Sadece kitap ve resimle değil, plastik sanatlarla uğraşıyor (ve kitabın sonunda Kalben’in üç boyutlu hayata geçmiş hali de var) Sanatçının bu ilk kitabında zengin Ege manzaraları hem içinizi ısıtacak hem de size yaz aylarını özletecek.

5.SESSİZLİK – LEMNİSCATES

Zamanın nasıl akıp geçtiğini anlamadığımız
dönemler olur bazen. Koştururken ya da çocuklar oyun oynarken durup düşünmeye vakit bulmayı unutuveririz. Bir bakmışız kendimize yabancılaşmışız . Çevredeki olup biteni hissetmeyi unutmuşuz. Böyle zamanları hatırlatmayı amaçlayan bir kitap Sessizlik. Bir ağaca dokunup onu hissetmeyi, bir çileğin tadına huzurluca tatmayı bazen de sessizliği dinlemeyi, bedeninde olanlara ve hislerine odaklanmaya yönelik egzersizler anlatan bir kitap. Çocukların duygusal farkındalık düzeylerini geliştirmek, kendisine ve çevresine karşı merakını yönlendirmek ve dikkat düzeylerini arttırmak için önerebileceğimiz kitaplardan.

6.ANNEM HER YERDE – PİMM VAN HEST

Ölümü anlamak kabullenmek sadece çocuklar için zor değil yetişkinlere de zor gelir ve çoğu durumda çocuklara ölümü anlatmaktan kaçarız. Yazar Pimm Van Hest çocuğun aslında ölümden korkmadığını bunu çocuklara öğreten ebeveynlerin ölüme dair kendi korkularını çocuklara yükleyip yönelttiklerini düşünür. Kitap; ölüm kavramı bir çocuğa nasıl anlatılması gerektiğini hikayeleştirerek anlatır. Yazarın vermek istediği mesaj ölümün her daim korkulacak bir şey olmadığını, yaşamın ve yaşamanın çok önemli bir parçası olarak kucaklamak gerektiğidir.

7.EZİK KOKARCA – CATHERİNA DEPİNO

Yine APA (Amerikan Psikoloji Derneği) onaylı bir kitaptan devam ediyoruz. Ezik Kokarca zorbalıkla baş etme hikayesi. Hikayede okulda zorbalığa maruz kalan bir gencin bu durumla baş çıkma süreci anlatılıyor. Her çocuğun/ebeveynin okuması gereken çünkü zorbalıkla ilgili çok önemli tüyolar veriyor!

8.NASIL BAŞLAR? – SİLVANA TAVANO

Her masal bir varmış bir yokmuş ile başlar. Bazen bir başlangıç bir sonmuş gibi görünür ama aslında her son da bir başlangıç. Yani her şeyin bir sonu olduğunu anlamanın tek yoludur başlamak! Her şeyin başlangıcı vardır ve bu başlangıçlar da yeni yerlere götürür. Silvano Tavano yalın ve felsefi bir hikaye çıkarmış. Keyifli okumalar!

9.BULUTLARIN ARASINDA – ANDRE NEVES

Kahramanımız gökyüzü izlemeye bayılan küçük bir kız. Ne çok isterdi bir bulutu olsun. Ahh keşke bir kuş olsa! Kent sakinlerinin düş kuracak vakti yoktu bu yüzden hepsi kızın aklının bir karış havada olduğunu düşünüyordu Çevresindekiler ne derse desin hayallerine ve isteklerine ulaşmanın kitabı.
Uykudan bulutlu bir hikayenin iyi gidebilir. İyi okumalar..