Depresyonla Karıştırılan Rahatsızlıklar Nelerdir

Depresyona Benzeyen Ama Depresyon Olmayan 4 Rahatsızlık

Psikolojik rahatsızlıkların teşhisi sıklıkla zordur, zira klinisyenlerin tanı koymasına yardımcı olacak az sayıda fizyolojik test vardır. Diyabet kan testleri ile teşhis edilir, kanser biyopsiler ve tıbbi görüntüleme yoluyla teşhis edilir, ancak psikolojik rahatsızlıklar büyük ölçüde hasta tarafından beyan edilen semptomların kontrol listeleri yoluyla teşhis edilir.

Bu nedenle, depresyon da dahil olmak üzere psikolojik rahatsızlıklar bazen yanlış teşhis edilir. 2012’de Current Psychiatry’de yayınlanan bir makaleye göre, “depresyon” için yönlendirilen hastaların yüzde 26 ila 45’i depresif rahatsızlık için tanı kriterlerini karşılamadı. 2009 yılındaki bir meta analizde, pratisyen hekimlerin vakaların sadece yüzde 47,3’ünde depresyonu doğru bir şekilde teşhis edebildiği – ve birçok doktorun depresyonu olmayan kişilerde depresyon teşhis ettiği – keşfedildi. Depresyonla sık karıştırılan dört durum şunlar:

1.Bipolar Bozukluk

Depresyonda olduğu gibi Bipolar Bozuklukta da yoğun çökkünlük periyotları olur. Bipolar bozukluğu olan kişiler bu çökkünlük periyotlarında depresyon semptomları gösterirler. Umutsuz, değersiz hatta intihara meyilli hissedebilirler. Ancak depresyonun aksine, bipolar bozukluğu olan kişilerde kendilerinden emin, üretici ya da dünyanın zirvesinde hissettikleri mani periyotları da olur. Bazen bu mani dönemi o kadar güzel gelir ki Bipolar bozukluğu olan kişiler bunu rahatsızlıklarının bir parçası olarak görmezler ve sadece çökkünlük periyotlarında yardıma başvururlar.

The British Journal of Psychiatry’de yayınlanan bir araştırmaya göre, Bipolar bozukluğu olan kişilerin yüzde 22’sine yanlışlıkla depresyon teşhisi konuyor. Ancak Bipolar bozukluk ile depresyon arasındaki farkın bilinmesi hayati önem taşıyor çünkü depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar Bipolar bozukluğun semptomlarını daha da kötüleştirebilir.

2.Hipotiroidi

Bu durumda, tiroid bezi yeterli miktarda hormon salgılamaz. Bu hormonlar beynin ve bedenin işlev görebilmesi için gerekli olduğundan, bu rahatsızlığı olan insanlar genellikle -depresyonun karakteristik özellikleri olan- yorgunluk, konsantrasyonda azalma ve düşük ruh hali yaşarlar. Depresyonun aksine, hipotiroidi olan kişiler düşük sıcaklıklara karşı aşırı hassas olurlar ve sürekli üşüyebilirler. Hipotiroidi basit bir kan testi ile doğru şekilde teşhis edilebilir ve tedavi sadece günlük bir ilaç gerektirir.

3.Diyabet

İnsanlar aniden kendilerini kilo kaybederken, yorgun hissederken ve aşırı hassas olarak bulabilirler. Bu belirtilerin hepsi depresyon ile de ilişkili olduğundan, kişiler vücutlarının insülin ile ilgili problemleri olduğunu fark edemeyebilir. Tip 2 Diyabet’in bir habercisi olan insülin direnci, depresyonla bağlantılı bulunmuştur.

Diyabeti olan kişiler ayrıca depresyonu taklit eden“diyabet stresi” denen bir durum için de yüksek risk grubundadır. 2014 yılındaki bir araştırma; diyabetle baş etmeye yardımcı tedaviden sonra hem diyabet hem de depresyon tanısı alan kişilerin depresyon belirtilerinde azalma görüldüğünü ortaya koydu. Diğer bir deyişle, bu kişilerin semptomları depresyona değil, kronik bir hastalıkla yaşamanın stresine bağlıydı. Depresyon çoğu zaman semptomlara dayalı ölçeklerle ölçüldüğünden birçok durumda bu semptomlar aslında klinik depresyonu değil kişilerin diyabete sahip olmasının getirdiği sıkıntıyı yansıtıyor olabilir.

4.Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu görünürde belli bir nedeni olmayan aşırı yorgunlukla karakterizedir. Kronik yorgunluk sendromu; depresyonla da ilişkilendirilen konsantrasyonda güçlük, kas ağrısı ve uyku problemleri gibi semptomları da içermektedir ve bu nedenle kronik yorgunluk sendromu olan birçok kişi yanlış tanı almaktadır. The Primary Care Companion to the Journal of Clinical Psychiatry’de yayınlanan bir araştırma; kronik yorgunluk sendromunun buna sahip olan kişilerin yüzde 80’inden azında teşhis edildiğini, depresyonun en yaygın yanlış tanı olduğunu ortaya koydu.

Neyse ki, depresyon ile kronik yorgunluk sendromu arasında en az bir belirgin fark var: Depresyonu olan insanlar bitkin ve hobilerine karşı ilgisizdirler; halbuki kronik yorgunluğu olanlar enerji eksikliklerine rağmen ilgilerini çeken şeylere katılmak isteyebilirler.

Depresyon her yıl milyonlarca insanı etkileyen çok ciddi bir hastalıktır. Depresyon teşhisi konan kişilerin çoğuna doğru tanı konmaktadır ve bu kişiler uygun tedavi ve ilaçlarla iyileşebilirler. Yine de, yanlış teşhis her zaman mümkündür. Depresyon tedavisi görüyor ama daha iyi hissetmiyorsanız, depresyona benzeyen bir rahatsızlığınız olabilir. Antidepresan kullanımına başlamadan önce hipotiroidi veya diyabet gibi sıklıkla karıştırılan durumlardan birini elemek için kan testi yaptırmanızdan zarar gelmez.

Asıl Metin:

– 4 Conditions That Resemble Depression, But Aren’t (Ralph Ryback M.D.,https://www.psychologytoday.com/blog/the-truisms-wellness/201609/4-conditions-resemble-depression-arent)

Çeviri:

– Psk.Büşra Beşli